JUDO
Door Cor Schuurbiers
De geschiedenis
Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het ju jitsu (= zelfverdediging). Iedere school had zijn eigen methoden. Kano ontdekte dat de meeste methoden te veel gericht waren op het volledig uitschakelen van de tegenstander. Uiteindelijk kwam hij tot zijn eigen systeem dat hij judo noemde, wat de zachte weg betekent. Hij koos deze naam om een duidelijk onderscheid te maken met het harde ju jitsu.
Het hoofddoel van zijn judo was: samenwerken aan een harmonische ontwikkeling van geest en lichaam. In 1882 stichtte hij het Kodokan Judo Instituut te Tokio, wat nu nog de standaard is in Japan.
Na de tweede wereldoorlog raakte de sport judo populair, dankzij het feit dat deze gevechtssport erg geschikt was voor het leger en de politie. Wellicht gebeurde dit ten koste van de geestelijke vorming. Het klassieke judo – beoefend in de geschikte tempel of plaats (= de dojo) – werd aan het publiek voorgesteld met zowel technische – als ceremoniële beperkingen.
Jigoro(1860-1938)
Wat is en betekent judo?
Judo is een verdedigingssport en een zelfbeheersingssport. Je leert er op de goede manier vallen en je te concentreren. Je moet je geweldig goed kunnen concentreren bij de kata’s. Wat betekent kata’s dan weer:kata’s betekent vallen met stijl, maar je moet er ook allerlei bewegingen voor kunnen of doen. Omdat judo zachte weg betekent is de sport er ook naar gericht, de worpen zijn dus zo gemaakt dat bij het vallen niet zo veel pijn doet. Je leert natuurlijk wel vallen, dit gebeurt wanneer je de grond raakt sla je eigenlijk op de grond.
De uitrusting
(Toon ik voor in de klas)
Op de tatami
Een tatami is een judomat. Een judomat is ongeveer 1meter op 1 meter en is 4 tot 5 centimeter dik. Een rand met rode matten rond een vierkant van grijze matten ( 6 op 6 meter) geeft de gevarenzone aan, die de judoka’s tijdens de wedstrijd niet mogen overschrijden. Daar rond ligt de veiligheid zone. Op de judomat spreekt men voor een deel Japans en een deel Nederlands. De technieken en bewegingen en punten zegt men in het Japans, de uitleg geeft men in het Nederlands.
Starten met de sport judo en hoe gaat dat
Je mag starten met judo vanaf je 6e jaar. Wanneer je begint krijg je een witte gordel. Ben je jonger dan 14 jaar, dan werk je met streepjes. Ben je ouder dan 14 jaar mag je direct met gordels werken. Voor je de gordel ontvangt, met je eerst 2 examens doen( je moet dan wel onder de 14 jaar zijn). Bij het eerste examen ontvang je je eerste streepje en wanneer je nog eens examen behaal je nog eens streepje. Wanneer je 2 streepjes hebt is het de tijd om voor een gordel examen te doen. Je hebt bij de gordels verschillende kleuren die de graad aanduiden. Te eerste de witte gordel, daarop volgt de gele, oranje, groene, blauwe, bruine, zwarte. Na je zwarte gordel heb je nog 12 dannen. Je mag maar examen doen wanneer je een genoeg aantal stempels hebt behaald. Een stempel krijg je wanneer je komt, maar dan mag je natuurlijk je stempelkaart of judokaart niet vergeten!!!!
Hoe verloopt de training
Eerst worden de judomatten gelegd. (zie bijgevoegde figuur) De training begint met het groeten, dat is eigenlijk elkaar goeiedag zeggen. Daarna volgt de opwarming, dat is het belangrijkste deel van de training. Tijdens de opwarming hebben we verschillende oefeningen zoals: valoefeningen, voorwaartse rol waarbij je ook leert vallen. Daarna het oefenen van worpen, houdgrepen, wurggrepen, klemmen. Klemmen en wurggrepen leer je pas wanneer je een oranje gordel hebt.Na het oefenen van de technieken is het de tijd voor randori of yaku soko geiko.Randori is eigelijk wat vechten tegen elkaar en yaku soko geiko is meer het vlot beoefenen van worpen. Yaku soko geiko ne waza is het vlot beoefen van houdgrepen, wurggrepen en klemmen. Om de training een beetje leuker te maken, heeft mijn club de judobal. Hij gelijkt niet op een bal, maar we noemen hem toch zo. De judobal gebruiken we vooral bij val oefeningen. Ik doe je het even voor. Zo nu heb je gezien hoe we de bal gebruiken.
De basisvaardigheden ( voortonen)
A. Groeten
B. Gaan en staan
C. Vastpakken
D. Balansverstoring
E. Werpen
Wedstrijdreglement
a) HAJIME = begin
b) MATTÉ = stop, wacht
c) OASAE KOMI = houdgreep
d) SONO MANA = beweeg niet
e) YOSHI = doorgaan
f) TOKETA = houdgreep verbroken
g) SORE MADE = wedstrijd afgelopen
Te behalen punten waarde (score)
a) IS VERVALLEN
b) YUKO = bijna WAZA-ARI 5/10
c) WAZA-ARI = bijna IPPON 7/10
d) IPPON = vol punt ( overwinning) 10/10
e) WAZA-ARI AWASETE IPPON = 2x WAZA-ARI 10/10
Bestraffingen waarde(score)
a) SHIDO = opmerking MIN 3/10
b) CHUI = berisping MIN 5/10
c) KEIKOKU = waarschuwing MIN 7/10
d) HANSO KUMAKE = uitsluiting MIN 10/10
Tegenover KOKA staat SHIDO
YUKO staat CHUI
WAZA-ARI staat KEIKOKU
IPPON staat HANSO KUMAKE
Hoe zit de judocompetitie in elkaar?
Er wordt eerst onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Verder is de gewichtsklasse zeer belangrijk. De verschillende categoriën voor de mannen zijn :60kg / -65kg / -71kg / -78kg / -86kg / -95kg / +95kg
De verschillende categoriën voor de vrouwen zijn: -48kg / -52kg / – 56kg / – 61kg / -66kg / -72kg / +72kg
Ze moeten tot dezelfde gewichtsklasse behoren om met elkaar te kunnen kampen.
Quiz
1. Wie vond de sport judo uit?
a) Jigiro Kano
b) Jigoro Kano
c) Jigiro Kana
2. Hoeveel dannen zijn er te verdienen?
a) 12
b) 14
c) 11
3. Wat is de volgorde van de gordels?
a) Wit, geel, oranje, groen, blauw, zwart, bruin
b) Geel, wit, oranje, groen, blauw, bruin, zwart
c) Wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin, zwart
4. Hoe noemt men het grijze vierkant rond het rode vierkant?
a) De uit zone
b) De veiligheidszone
c) De klaarmaakzone
Wil je meer informatie over Judo??
Vraag het aan je leraar die heeft ook een spreekbeurt tas, die jou toch heel erg goed kan gaan helpen met de spreekbeurt.